Slovenija

Obisk učencev s Portugalske

V tednu od 20. do 24. februarja so nas v spremstvu treh učiteljic obiskali učenci s Portugalske, s katerimi sodelujemo v Erasmus + projektu Go Out and Stay In. Preživeli smo zelo zanimiv in pester teden.

V ponedeljek, 20. 2., so učenci spoznali gostiteljske družine, nato pa so po napornem potovanju odšli z njimi domov na toplo večerjo in počitek. V torek je potekal uradni sprejem in goste je nagovorila tudi gospa ravnateljica. Po uradnem sprejemu smo se odpravili na ogled šole in se posladkali z okusnimi krofi, saj smo jih gostili ravno v času pusta. Nato pa smo nadaljevali z načrtovanimi dejavnostmi. Najprej smo odigrali turnir v namiznem tenisu in obiskali knjižnico, kjer smo prebrali odstavek v slovenščini, nato pa ga prevedli v angleščino in portugalščino. Izdelali smo panjske končnice in igrali dve tradicionalni družabni igri, ki so jih izdelali učenci in so povezane s Slovenijo in Portugalsko. Nato smo se odpravili na potep po središču Ljubljane, kjer so se naši sodelujoči učenci prelevili v turistične vodiče.

Naslednji dan smo se odpravili na celodnevni izlet. Podali smo se na pot po Vodomčevi poti v Cerovem in si ogledali Deželo kozolcev v Šentrupertu. Ustavili smo se tudi v Novem mestu in si ogledali staro mestno jedro, ker smo tudi pojedli okusno kosilo.

V četrtek so nam učenci, ki sodelujejo v projektu Zero Waste Our Taste, predstavili del svojega dela. Nato smo šli v laboratorij na prostem in tam izpeljali poskus kislega dežja. S spletno aplikacijo smo odkrivali rastlinske in drevesne vrste. Tudi brali smo v učilnici na prostem. Dopoldan je hitro minil, popoldan pa so gostiteljske družine odpeljali goste na izlet po Sloveniji. Večina se jih je odločila za dogodivščine na snegu, s čimer so razveselili otroke, saj v rodni Bragi in okolici sneg nikoli ne zapade.  

Da pa okusijo tudi sedenje v slovenskih šolskih klopeh, so v petek dopoldan čas preživeli z našimi učenci v učilnici. Po kosilu so se učenci morali posloviti, saj jih je že čakal prevoz na letališče Zagreb, od koder so poleteli nazaj domov. V tem tednu so se stkala tesna prijateljstva, zato je bilo slovo za vse težko.

Ekipa GOSI