Portugalska

Gosi so odletele v Brago

Go out – stay in

Učenci OŠ Sostro, ki sodelujejo v projektu Erasmus + z naslovom Go Out –Stay In  so v tednu od 17. oktobra do 21. oktobra 2022 obiskali svoje mlade prijatelje s portugalske zasebne  šole Alfacoop v Bragi. Nepričakovano smo namesto do petka ostali do sobote zvečer, saj so se italijanski delavci na letališču odločili za stavko ravno ob (ne)pravem času. Portugalske družine so našo zadrego razumele in nam prijazno ponudile še dodatno nočitev in dan v njihovi oskrbi, kjer se je predvsem čutila toplina in odprtost vseh. Večkrat smo se lahko prepričali, da gre tudi v Bragi ljubezen skozi želodec. Opazili smo, da je njihov glavni obrok v dnevu večerja, ki je glede na naše navade, kar precej pozno. Vse skozi so se naši gostitelji trudili, da bi se počutili kot doma, hkrati pa tudi za to, da bi domov odnesli polno malho lepih spominov in doživetij. Kar takoj ob prihodu v šolo, smo skupaj z njimi v njihovi telovadnici zaplesali njihove tradicionalne plese. Sprehod po Bragi, čeprav v družbi dežnika, nas je očaral s prelepimii parki in fontano ter moderno pokrito tržnico. Kulturno in naravno dediščino Portugalske smo odkrivali ne samo v učilnicah, temveč tudi zunaj nje. Veličastni mostovi v Portu so nas pozdravljali v vsej svoji mogočnosti in z ladijce smo pokukali tudi v Atlantik. Skozi ves teden je bil naš zvesti spremljevalec dež, ki pa mu ni uspelo pokvariti vzdušja. Dežju se je pridružil tudi veter, ki nas je pozdravil v srednjeveškem mestu Guimarães, kjer smo z vodičem, ki je znal odlično pričarati vzdušje preteklih dni,  sprehodili po palači in se povzpeli na grajski stolp. V naših očeh je sijalo zadovoljstvo in ponos, da smo lahko del te zgodbe, ki se piše že leto in pol. V slovenščini, angleščini in portugalščini. Vsi skupaj pa smo govorili isti jezik medsebojne povezanosti v ljubezni do mladih in do učenja. V okviru teme našega projekta smo se udeležili delavnice v laboratoriju, se učili računalniške pismenosti in se sporazumevali v angleščini. Naslednje poglavje bomo pisali meseca januarja v Ljubljani, ko bodo k nam prišli učenci in njihovi učitelji s Portugalske.  Komaj čakamo, da bomo lahko vsaj delno vrnili gostoljublje, ki smo ga bili deležni v tednu na Portugalskem.

Gosi so svoje nepozabne vtise pospravile pod peruti šepetajoč: »Gostei muito de estar aqui.« Ko so priletele v domače gnezdo sredi noči, so spoznale, da je na Portugalskem sicer lepo, pa vendarle je doma najlepše. Sem dúvida.

Vtisi naših učencev:

Na Portugalskem v projektu Erasmus + sem doživela posebno izkušnjo. Teh pet dni sem bila pri družini, ki sem jo prvič spoznala, s katero sem lahko navezala stike. Všeč mi je bilo, da smo lahko bolj podrobno doživeli njihovo kulturo in značilnosti. Priporočam vsem, ki si želijo novih stikov in izkušenj.
Brina, 13 let


Všeč mi je bilo, da sem spoznal veliko novih prijateljic. In da sem spal pri drugi družini, ter govoril drug jezik, namreč naučil sem se malo portugalščine. Videl sem tudi veliko novih in lepih mest. Bilo je lepo doživetje, hvala EU, Erasmus in učiteljicam.

 Julij Dominik Mrak, skoraj 13 let


Nikoli si ne bi mislila, da se lahko na človeka, pri katerem v njegovem stanovanju preživiš le 1 teden lahko tako navežeš. Izlet na Portugalsko si bom najbolj zapomnila po spoznavanju nove kulture in prijateljev.
Jerneja Zupančič, 13 let

Sprejem je bil najboljsi, bili so zelo gostoljubni. Bila je nepozabna izkušnja in portugalska hrana je zelo dobra.
Jure, 12 let

Portugalska in njihova kultura sta mi bili zelo všeč. Spoznala sem nove ljudi, predvsem pa prijateljico, s katero bom še dolgo v stikih. Družina je bila zelo prijazna in gostoljubna in je prispevala k temu, da je bilo celotno potovanje še lepše. Zelo sem hvaležna za to čudovito izkušnjo, ki jo ne bom nikoli pozabila.
Katja Metelko, že pol leta 14 let

Potovanje na Portugalsko se mi je zdela zelo prijetna izkušnja, saj sem veliko novega spoznala. Ta teden se mi je zdel zelo prijeten, dobila sem nove prijatelje in spoznala njihove običaje.
Julija, 13 let

Všeč mi je bila šola in družina, ki me je zelo lepo sprejela. Nepozabno doživetje, priporočam.
Lovro, 13 let

Izkušnja je bila odlična in nepozabna. Zelo zanimivo mi je bilo, kako se naši kulturi tako razlikujeta. Velik del nepozabnega doživetja pa je bila tudi moja gostiteljska družina, ki me je takoj sprejela. Z Erasmus doživetjem pa sem pridobila tudi dve zelo dobri prijateljici.

Bronja Trampuš, skoraj 13 let

Teden na Portugalski je bil zabaven z veliko doživetij. Tudi če se je podaljšal je bil odličen.
Tjaša Garbajs, 13 let

Izkušnja Erasmusa na Portugalskem je bila odlična. Zelo mi je bilo všeč raziskovanje njihove kulture in navad. Pri raziskovanju njihovih navad mi je moja gostiteljska družina zelo pomagala.

Emma Insausti Borštnar, 14 let


Ta teden mi je bil res dober. Všeč so mi bili moji gostitelji. Bili so res prijazni. Definifivno bi šla še enkrat na Portugalsko.

Neli, 13 let